background

Koekje uit Amsterdam


Reactie van Mobiel Team HVO-Querido


Goedgevulde tasjes voor de Daklozen in Amsterdam

“Mariska is de eigenaresse van een groothandel in Amsterdamse koffiekoekjes en ze besteed elk kwartaal een stukje omzet aan de aanschaf van artikelen of boodschappen voor Amsterdamse daklozen. Koekje uit Amsterdam wil maatschappelijk bewust ondernemen en ook concreet iets doen voor een ander.

Zeer blij verrast waren wij dan ook met het bericht van Mariska aan ons Mobiel Team van HVO-Querido! Zij bood aan om ons tasjes met inhoud te leveren voor de dakloze medemens.

Als straat maatschappelijk veldwerkers gaan wij dagelijks de straat op om contact te leggen met buitenslapers in de stad. De mensen waarmee wij laagdrempelig contact proberen op te bouwen zitten vaak niet te wachten op weer een hulpverlener.

Vaak helpt het om hen dan op dat moment iets concreets aan te kunnen bieden om het ijs te breken. Dit kan zijn in de vorm van iets te drinken of te eten, telefoontje laten doen of aanbieden te begeleiden naar een arts.

De hygiëne op straat laat vaak te wensen over. Hoe fijn is het dan om een buiten slapende dakloze een tasje te kunnen aanbieden met daarin verzorgingsartikelen, ondergoed, sokken en iets lekkers te eten en drinken. De extra poncho was een zeer gewaard item om de elementen te kunnen trotseren.

Afgelopen periode kregen wij van Mariska een groot aantal samengestelde tasjes op maat geleverd. Tijdens ons veldwerk hebben we daardoor veel dakloze mensen kunnen helpen. De reacties die wij kregen van de mensen waren stuk voor stuk positief te noemen. Sommigen reageerden overdonderd te zijn met de gift.

'Dit had ik nu echt nodig' Hoe wisten jullie dit?' 'Ik kan mij nu weer opfrissen, voelde mij zo onfris'.

De mogelijkheid vanuit Koekje uit Amsterdam om de samenstelling van de tasjes aan te passen voor een man of vrouw is echt uniek. We zijn heel blij met initiatieven zoals dit, ondernemers die zich inzetten voor hun mede Amsterdammer.

Koekje uit Amsterdam, heel erg bedankt voor dit mooie gebaar namens Mobiel Team en de mensen die dakloos zijn! “